‘Wie verschil maakt tussen droom en werkelijkheid
is nog niet voldoende wakker.”

Cees Buddingh (Nederlands letterkundige 1918-1985)

 

De MOMOdrOOMM | “Kunnen droom en werkelijkheid samensmelten?”

Zowel speels als psychedelisch.

Hoe heerlijk zijn onze dromen, waar alles ongelimiteerd kan en we de meest waanzinnige avonturen beleven. Maar helaas, als we ontwaken blijkt dit alles niet echt te zijn geweest. Jammer! De MOMOdrOOMM vraagt zich af: kunnen deze twee werelden niet verenigd worden? Hou zou het zijn te leven als in een droom?

 

 

 

OMSCHRIJVING VAN DE VOORSTELLING | “… en stap je klaar wakker je eigen droom binnen.”

Onder de deskundige begeleiding van de simultaan sprekende, voormalig Siamese tweeling dr.OOMM en dr.OOMM krijg je in hun mobiele slaaplab een slaapmiddel toegediend en stap je klaar wakker je eigen droom binnen. Hoe die er uit ziet? Dat is aan jou…. Hoe beleef je de werkelijkheid vanuit deze hernieuwde perceptie? Durf jij je stoutste dromen te beproeven?

In de ochtend tref je dr.OOMM en dr.OOMM weer, maar –zoals dat gaat in dromen- zijn ze als vanzelf getransformeerd in één mannelijke dr.OOMM en een zevental wandelende suikerspinnen van echt gesponnen roze suikergoed. Ze nemen een enquête bij je af over hoe het was in de MOMOdrOOMM, maar i.p.v. notities te maken van wat je vertelt, schrijven ze met jouw bevindingen ter plekke een nieuw verhaal: een waanzinnig avontuur zoals het alleen in dromen voorkomen kan. Tot slot internaliseer je deze droom volledig en voor de eeuwigheid door het geschrevene met papier en al op te eten… met een hapje suikerspin als toetje.

De MOMOdrOOMM is bedacht met een slaaplocatie voor zo’n 50 slapers, een doorlopende performance bij het inchecken van het publiek met een mobiel slaaplab en een suikerspinnenperformance in de ochtend. De eerste editie van De MOMOdrOOMM is te zien en te beleven geweest tijdens het meerkunstenfestival Motel Mozaique.

.

 


 

+DORMI | De slaapvoorstellingen van Ytopia

Ontwapenend, gewaagd, grensverleggend.

+DORMI is een verzamelnaam voor interactieve slaapvoorstellingen, waarin droom en werkelijkheid als vanzelfsprekend in elkaar overvloeien. In +DORMI experimenteert Ytopia met de mens in haar meest pure doch tevens kwetsbare hoedanigheid, gedreven door haar zoektocht naar waar humaan geluk die voorbij gaat aan conventionele begrenzingen in contact, intimiteit en overgave.

+DORMI is onconventioneel theater; durend van de namiddag tot de vroege ochtend, met een geheel theater, festival of stad als podium en waarbij het publiek zelf de hoofdrol speelt. Bovendien is elk stuk opgebouwd als een drieakter; er vinden drie interventies plaats met het publiek (bij incheck, slapengaan en ontwaken), die in intensiteit toenemen met de apotheose in de ochtend.

Iedere voorstelling bestaat uit een slaapplek voor 20 tot 150 bedden, meerdere performances door soms wel 50 performers en een mobiele incheckbalie, persoonlijke slaappakketjes en ontbijt. De slaapplekken zijn op maat gemaakt op ongebruikelijke, tot de verbeeldingsprekende locaties die aansluiten bij het specifieke concept van ieder stuk en de aard van de speelplek, theater of festival.


‘Ytopia maakt het alledaagse vreemd en het vreemde vanzelfsprekend’,
uitspraak uit het publiek van de slaapvoorstelling Hotel Heden tijdens het festival Motel Mozaïque