“Er zijn dingen die je nooit wil missen.”

recensie door VPRO’s 3voor12 over Slaap zzZacht tijdens Motel Mozaïque
lees meer…

 

SLAAP ZZZACHT & DE MMMINNESTRELEN | “Voorbij elke grens van intimiteit…”

Intiem, oprecht, ontroerend.

Intiem zijn geeft een fijn gevoel. Toch beperken we onszelf in het aantal intieme momenten, door deze exclusief te delen met ‘the happy few’, je ouders of kinderen, een goede vriend, je huisdier. En als die niet voor handen zijn, dan even met niemand. Schaarste, helaas… Maar het magische van liefde is, dat het juist meer wordt als je het deelt. Een bron voor overvloed dus. Hoe zou het zijn als je bevoegd zou zijn om iedereen lief te hebben? En je zodoende intimiteit zou kunnen delen met iedereen, dus ook met wie je nog niet kent?

 

 

OMSCHRIJVING VAN DE VOORSTELLING | “De intimiteit van de slaapkamer delen met de rest van de stad…”

De toon is gelijk gezet; nog vóór je jouw koffer hebt ingecheckt voor je overnachting in de slaapvoorstelling mmMinnestrelen heeft de deskmedewerkster je al diep in de ogen gekeken en gezegd dat ze van je houdt. Daarbij heeft ze je onderscheiden met een brevet op je revers, die je de ongelimiteerde licentie verleend om deze liefde door te geven aan wie je ook tegen komt vanavond, vannacht, de rest van je leven…

Na uren vol zinderende en intrigerende ontmoetingen -verschaft door je pas verworven licentie- wacht je op je slaapplek de volgende verrassing: je slaapt namelijk niet alleen, maar met tientallen anderen in één groot bed. Bovendien deel je ‘de intimiteit van de slaapkamer’ met de rest van de stad, want je slaapt in de glazen pui van het theater, in etalages of in een glazen kas op een plein. Er is zelfs een slaapplek met levende schaapjes om je te helpen de slaap te vatten.

Als je het hoofd te ruste legt, ontdek je nog een cadeautje: er klinkt een stem uit het kussen die een verhaaltje vertelt. Een verrassing op zich, maar als je verder luistert herken je persoonlijke intimiteiten, die je enkele weken geleden in een e-mailenquête aan Ytopia hebt toevertrouwd. Rondom jouw antwoorden heeft Ytopia voor jou een eigen en uniek slaapverhaaltje geschreven, ingesproken op een geluidsmodule en in je kussen verstopt. Een sensationele ontdekking! Sommige verhalen zijn lieflijk en vertederend, anderen bizar en als een nachtmerrie, doch allemaal persoonlijk en intiem.

Dan de volgende ochtend. Je slaapt nog, voelt een aai over je wang, vingers door je haar… Is het een droom? Langzaam open je de ogen en vindt nog meer mensen in het bed. Twaalf om precies te zijn -zogenaamde Minnestrelen- , van top tot teen in roze fleece gewaden gehuld, dicht tegen je aan gekropen, lepeltje-lepeltje. Ze minnen en strelen niet alleen jou maar ook de andere slapers wakker. Je voelt je als in een mandje vol puppies. Vreemd, maar wel lekker. Met glazen bollen maken ze ochtendnevel die over je gezicht dwarrelt, verfrissend als een lieflijke douche. Iemand maakt onverwacht een foto, die je na afloop mee krijgt als souvenir. Maar dat is voor later. Nu denk je niet verder dan de bedrand. Met je ogen gesloten laat je dit moment tijdloos zijn…

Slaap zzZacht & De mmMinnestrelen heeft o.a. gespeeld in de Rotterdamse Schouwburg en het Centrum voor Beeldende Kunst tijdens het festival Motel Mozaique, Theater de Veste in Delft en Het Chasse Theater in Breda.

 

mmminnestrelen02

 


 

+DORMI | De slaapvoorstellingen van Ytopia

Ontwapenend, gewaagd, grensverleggend.

+DORMI is een verzamelnaam voor interactieve slaapvoorstellingen, waarin droom en werkelijkheid als vanzelfsprekend in elkaar overvloeien. In +DORMI experimenteert Ytopia met de mens in haar meest pure doch tevens kwetsbare hoedanigheid, gedreven door haar zoektocht naar waar humaan geluk die voorbij gaat aan conventionele begrenzingen in contact, intimiteit en overgave.

+DORMI is onconventioneel theater; durend van de namiddag tot de vroege ochtend, met een geheel theater, festival of stad als podium en waarbij het publiek zelf de hoofdrol speelt. Bovendien is elk stuk opgebouwd als een drieakter; er vinden drie interventies plaats met het publiek (bij incheck, slapengaan en ontwaken), die in intensiteit toenemen met de apotheose in de ochtend.

Iedere voorstelling bestaat uit een slaapplek voor 20 tot 150 bedden, meerdere performances door soms wel 50 performers en een mobiele incheckbalie, persoonlijke slaappakketjes en ontbijt. De slaapplekken zijn op maat gemaakt op ongebruikelijke, tot de verbeeldingsprekende locaties die aansluiten bij het specifieke concept van ieder stuk en de aard van de speelplek, theater of festival.


‘Ytopia maakt het alledaagse vreemd en het vreemde vanzelfsprekend’,
uitspraak uit het publiek van de slaapvoorstelling Hotel Heden tijdens het festival Motel Mozaïque