“Zzzt… is contact in de puurste vorm.”

Dora, een van de performers van Zzzt…

 

ZZZT… | “Een staat van verstilling en overgave…”

Zowel absurdistisch als sensueel, spiritueel en bevrijdend.

Als we inslapen, kost het ons geen enkele moeite; loslaten. We maken ons vrij van alle indrukken en belevingen van de dag en glijden af in een behaaglijke poel van rust en ontspanning. Overdag daarentegen klampen we ons vast en trachten we juist zo veel mogelijk grip te krijgen op ons leven, vaak tevergeefs.

De interactieve slaapvoorstelling Zzzt… is een ontdekkingstocht naar de rijkdom die een staat van verstilling en overgave brengen kan: van het afgeven van fysieke bagage bij het inchecken tot het ontdoen van emotionele bagage voor het slapen gaan en bij het ontwaken. Versta jij de kunst van het loslaten?

persfoto Zzzt

 

 

OMSCHRIJVING VAN DE VOORSTELLING | “Uitgedaagd tot overgave ten voeten uit…”

Al gelijk bij de incheck wordt je beloond. Je hebt je bagage afgegeven, een blijk van vermogen tot loslaten, aldus Ytopia en verdient een onderscheiding.

Uiteraard wordt deze kersverse verworvenheid gelijk op de proef gesteld; bij het slapengaan doen witte zandmannetjes je het bizarre voorstel je op een openbare plek in je pyjama te hijsen. In hoeverre ga jij hierin mee? Vervolgens brengt een verstillende wandeling je naar je bed, waar je persoonlijk wordt toegedekt en ingestopt.

In de ochtend wordt je uitgedaagd tot overgave ten voeten uit: twaalf nimfen in witte nachtponnen waaieren uit over de witte slaapzaal met waterkaraf en scheerset. In een serene stilte en met volledige toewijding wordt je op bed gewassen, je tanden gepoetst of okselhaar geschoren. Hoe voelt het om je volledig over te kunnen geven?

Zzzt… is als locatietheater geïnspireerd op de serene schoonheid van concertgebouw De Doelen in Rotterdam en speelde aldaar voor driehonderd slapers verspreid over twee nachten tijdens het meerkunstenfestival Motel Mozaique.


 

+DORMI | De slaapvoorstellingen van Ytopia

Ontwapenend, gewaagd, grensverleggend.

+DORMI is een verzamelnaam voor interactieve slaapvoorstellingen, waarin droom en werkelijkheid als vanzelfsprekend in elkaar overvloeien. In +DORMI experimenteert Ytopia met de mens in haar meest pure doch tevens kwetsbare hoedanigheid, gedreven door haar zoektocht naar waar humaan geluk die voorbij gaat aan conventionele begrenzingen in contact, intimiteit en overgave.

+DORMI is onconventioneel theater; durend van de namiddag tot de vroege ochtend, met een geheel theater, festival of stad als podium en waarbij het publiek zelf de hoofdrol speelt. Bovendien is elk stuk opgebouwd als een drieakter; er vinden drie interventies plaats met het publiek (bij incheck, slapengaan en ontwaken), die in intensiteit toenemen met de apotheose in de ochtend.

Iedere voorstelling bestaat uit een slaapplek voor 20 tot 150 bedden, meerdere performances door soms wel 50 performers en een mobiele incheckbalie, persoonlijke slaappakketjes en ontbijt. De slaapplekken zijn op maat gemaakt op ongebruikelijke, tot de verbeeldingsprekende locaties die aansluiten bij het specifieke concept van ieder stuk en de aard van de speelplek, theater of festival.


‘Ytopia maakt het alledaagse vreemd en het vreemde vanzelfsprekend’,
uitspraak uit het publiek van de slaapvoorstelling Hotel Heden tijdens het festival Motel Mozaïque