TALISVROUW // lopend project

Door Covid niet langer samen zijn

De Coronatijd maakt ons bewust van wat ons lief is. Nederland is in lockdown. We moeten contact vermijden, terwijl we sociale wezens zijn. We missen het samen zijn en we missen elkaar. Met kunstproject TALISVROUW wil ik bescherming bieden aan de plekken waar we graag samenkomen, daar waar we ons verbonden voelen met anderen.

Zelf-maak-pakketjes

Inmiddels heb ik aan meer dan 70 mensen (vrouwen, mannen, jong, oud, uit binnen- en buitenland) een do-it-yourself-pakketje geven voor het maken van een kleine mandala van ministeck. Tijdens het leggen van de steentjes laat je je gedachtes gaan over welke ontmoetingsplekken waardevol voor je zijn. Bij een van deze plekken hang je je TALISVROUW boven de ingang. Vervolgens stuur je mij een foto en een korte toelichting waarom je op deze plek graag samen komt met anderen. Op deze wijze wil ik te weten komen welke plekken waardevol voor ons zijn. Voor een van deze plekken ga ik zelf een talisvrouw maken, niet van ministek, maar van porselein, om er voor te zorgen dat we er gauw weer de mensen mogen ontmoeten die ons lief zijn.

Geen talisman maar een talisvrouw

Het kunstproject Talisvrouw vloeit voort uit mijn onderzoek naar het wonderbaarlijke vaginaverhaal over de SHEELA-NA-GIGS (klik hier voor het radio interview waar ik er meer over vertel). Van aller tijden en uit vele culturen stamt het geloof in de beschermende kracht van de talisman. Zo ook in onze eigen Europese cultuurgeschiedenis; zogenaamde SHEELA-NA-GIGS zijn stenen ornamenten van vrouwfiguren, die boven de ingang van Middeleeuwse kerken zijn geplaatst om het kwade te weren en de gemeenschap te beschermen. Onze hedendaagse plekken van samenzijn verdienen ook zo’n krachtige talisvrouw. TALISVROUW stond ook in de krant! Klik hier voor het artikel.

Wil je ook meedoen? Stuur me dan een mailtje: yfbeelen@hotmail.com of laat een reactie achter op deze pagina en dan komt er een pakketje je kant op. Dank!