NIEUWSBRIEF Winter

Posted by on Dec 8, 2022 in Uncategorized

Lieve mensen,

Nu, met het einde van het jaar in zicht, doet de winter met zachte hand zijn intreden. Een goede tijd om eens terug te kijken…

Coronapandemie, avondklok en lockdowns, ze voelen gelukkig als lang geleden en laten we hopen dat het ons niet nog eens overkomt. Het goede is: de anderhalve-meter-maatschappij met alle sociale beperkingen heeft ons doen beseffen hoe waardevol menselijk contact is, want ja, we zijn nu eenmaal sociale wezens, toch?

Om plekken waar we graag samen komen te beschermen heb ik afgelopen jaar aan het kunstproject TALISVROUW gewerkt. Een Talisvrouw is een kunstwerk van porselein, dat ik maak voor boven de entree van Rotterdamse plekken van samenzijn.

Ik raakte hiertoe geïnspireerd door een wonderbaarlijk vaginaverhaal uit de middeleeuwen, waarin kerkgemeenschappen bescherming genoten van de zogenaamde Sheela-na-gigs. Dit zijn architectonische ornamenten van vrouwfiguren -vermoedelijk afkomstig uit de Keltische cultuur- die heel expliciet hun vulva ten toon spreiden en ja, je leest het goed, verwerkt zijn in de gevels van kerkgebouwen. Omdat de vulva een magische kracht werd toebedeeld, zouden de mensen in de kerk door het beeldje behoed blijven voor het kwade. Toen de Coronapandemie over ons heen trok, dacht ik: zo’n krachtig kunstwerk, dat kunnen wij in onze tijd ook wel gebruiken ;D

Nu zijn ze klaar. Zeven heb ik er gemaakt en zes hebben al een plek. Waar zal ik die laatste ophangen? Heb je suggesties?

[fotografie: Esther van den Brink BureauBeeld]
Waar ze zoal te zien zijn? Je kunt een mooi tourtje door heel Rotterdam maken, want ze hangen:

– bij de ingang van het verborgen stadspark Spoortuin in Rotterdam-West,

– boven de entree van woonvereniging De Nieuwe Blauwen in Rotterdam-Oost,

– aan de gevel van kunstcomplex Heer Daniel Studios in Rotterdam-Zuid,

– boven de ingang van voetreflexmassagesalon Asta-Asta in Rotterdam-Zuid.

– en boven de poort van natuurvriendenhuis Nivon in Rotterdam-Noord komt er ook nog eentje te hangen aan het einde van het jaar.

 

De onthullingen van de kunstwerken waren steeds met een klein ritueel van Anasyrma. Dit is oud Grieks en betekent zoiets als ‘het optillen van de rok’, ook vanuit de vermeende magische kracht van hetgeen onder dat rokje schuilgaat. (Over de fenomenen Sheela-na-gig en Anasyrma heb ik twee blogs geschreven waarover meer in een volgende nieuwsbrief…)

Benieuwd hoe zo’n onthulling gaat? Je kunt er nog eentje bijwonen! Komende dinsdag 29 november onthullen we in Rotterdam-West de 6e Talisvrouw in het gemeenschapshuis Het Bollenpandje aan de Rosier Faassenstraat 22 te Rotterdam. Het is om 14 uur. Wees welkom!

 

En tot slot, heb ik ook nog een speciale Talisvrouw gemaakt voor het kunstproject Helmen Vol Verhalen met de naam The Mothership. Komende zaterdag (morgen) opent een expositie met dit bijzondere werk in het Provinciehuis van Zuid-Holland. Wil je daar bij zijn, stuur me dan even een berichtje. Mocht je het voor nu missen, weet deze expositie is komend jaar nog vaker te zien in meerdere delen van het land. Kortom, hierover meer in de nabije toekomst…

Nou, een veel langer verhaal dan jullie van me gewend zijn. Voor wie tot hier gelezen heeft, hartelijk dank voor je aandacht : ) en ik wens iedereen een hele fijne decembertijd toe!

Liefs,

Yv