Breda Vandaag

Posted by on Jan 25, 2014 in daily newspaper

MMMINNESTRELEN | “Slapen in Chassé blijkt intieme droom, mentaal in een bad vol liefde”.

Breda Vandaag foto

BREDA – Als hotelgast je letterlijk laten vallen in een achttal armen. Wie droomt daar niet van? Tijdens de Cultuurnacht is dit het Chassé. Fysiek op een matras, maar mentaal in ‘een bad vol liefde’. In roze gewaad gehulde ‘mmMinnestrelen van Yvonne Beelen’ stellen bezoekers met vijf vrouw sterk op het gemak, knuffelend en fluisterend. Geven de taak mee om die ontvangen intimiteit en liefde verder uit te dragen. Het blijkt een voorbode voor wat komen gaat.

De Cultuurnacht is voor veel Bredanaars ieder jaar weer een ‘dwaalnacht’. Met meer dan veertig deelnemende locaties, struinen mensen van plek naar plek. Zang, dans, kunst en cultuur in zich opnemend, opsnuivend. Na een dergelijke, haast magische nacht, is de tocht naar huis vaak ontnuchterend. Dit jaar opende het Chassé Theater haar deuren als hotel, en kon de cultuurnachtbezoeker zijn of haar beleving tot in de ochtend doorzetten; slapend op het podium van de grote zaal.

Inchecken kan tot half drie. En dat verloopt op bijzondere wijze. Het geïmproviseerde hotel staat in het teken van vertrouwen, intimiteit en liefde. Wat komen gaat, bleef namelijk lang geheim. Slapen op het podium, zoveel was zeker. De geheimzinnigheid draagt bij aan een spanning die opgebouwd wordt, een sfeer van mysterie.

De bezoekers die willen slapen, worden aan de hand meegevoerd. Tree voor tree naar beneden, naar de kelders en kleedkamers onder Chassé. Na het omkleden zijn daar de Minnestrelen die je vergezellen naar het bed.

Dat bed blijkt een zee van matrassen, dekens en kussens. Veertig, vijftig stuks op het middenstuk van het podium. Zachtrood uitgelicht straalt het grote bed warmte uit in de grootse zaal met onbezette stoelen. Hoewel de aanwezige gasten enorm van elkaar verschillen – jonge en oude stelletjes, een enkeling alleen, vriendinnen, een raadslid, een wethouder, een journalist – doet het niet vreemd aan.

Eenmaal in bed, zijn daar weer de Minnestrelen. Een aai over de bol, de dekens op zijn plek en een nachtwens.

“Het lijkt bijna een sterrenhemel”, verzucht de wethouder bij het zien van de talloze spots die boven het podium hangen. De ontspannen sfeer zorgt voor ongedwongen gesprekken tussen mensen die elkaar nooit gezien hebben voor deze slaapdate. Af en toe verstoort een lach of een rondvliegend kussen de serene rust.

En zo blijkt slapen in een theater een kunststuk op zichzelf. Bij het wakker worden, droom je nog. Muziek, ochtenddauw, een dame die met een doekje de slaap uit je ogen wrijft, een hoofdmassage en een kussengevecht. Een laatste knuffel, en het weekend kan beginnen.

door: Pepijn Nagtzaam