NRC Handelsblad

Posted by on Apr 8, 2014 in daily newspaper

HOTEL HEDEN | “Ontroerend leuke ontdekkingsschouwspel doorbreekt anonimiteit van de grote stad.”

NRC foto
Het slaapproject ‘Hotel Heden’ op Motel Mozaique: met verrekijkers vanuit de hoteltoren turen naar letters in de stad.

De wake-upcall komt vroeg na een nacht van concerten. Monter klinkt de vraag of we ons zo met verrekijker willen posteren voor het hotelraam? Het jaarlijkse slaapproject van Motel Mozaique draait letterlijk om ‘a room with a view’. Op afgesproken tijdstip is het turen vanaf de 23ste, de bovenste verdieping van het nieuwe nhow hotel in De Rotterdam van architect Rem Koolhaas.

Waarnaar? Geen idee. Of wacht, wat doen die mensen daar? Aan de voet van de Erasmusbrug beginnen zich letters te vormen. Zo ook met witte lakens op de kadepunt van het Noordereiland. En trouwens ook direct beneden ons: liggend op de grond kronkelt een aantal mensen in een lichaamsalfabet tot de naam ‘Erik’. Op het dak van een taxibootje, op een vlag; overal zijn de namen te ontdekken van hotelgasten.

Het ontroerend leuke ontdekkingsschouwspel Hotel Heden, van theatermaker Yvonne Beelen, doorbreekt de anonimiteit van de grote stad. Even wordt op jou ingezoomd, vanaf grote hoogte bezien. Dat exclusieve gevoel was de vorige avond al ingezet voor de uitverkoren slaapgasten van het kunstenfestival Motel Mozaique: vreemden die je plots bij je naam noemden en een praatje begonnen. Wat een bevreemdende uitwerking toch.

door: Amanda Kuyper